Virtual Hosting (Sanal Barındırma) Nedir? Hosting Türleri (Shared, Co-Location, Reseller, Dedicated) Nelerdir?

Virtual Hosting (Sanal Barındırma) Nedir? Hosting Türleri (Shared, Co-Location, Reseller, Dedicated) Nelerdir?

Hosting (Barındırma) bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dökümanların internet kullanıcıları tarafından erişilebilecek bir bilgisayarda tutulmasıdır.

Web Hosting işini yapan yüzlerce firma ve bu firmaların her müşteriye uygun olabilecek farklı çeşitte hosting paketleri vardır.

Bu kadar hatırlatma yeter. Daha fazla bilgi için Hosting ve Domain name hakkında yazdığım diğer yazıları okuyabilirsiniz.

Hosting Türleri Nelerdir?

Hosting türleri Shared Hosting, Co-Location, Reseller ve Dedicated Hosting olmak üzere 4’e ayrılır. Shared Hosting anlaşıldığı gibi Paylaşılmış Barındırma sistemi üzerine kuruludur. Çoğunlukla özellikle yeni ve orta ölçekli kullanıcılar bu tipi tercih ederler. Hem ekonomik, hemde istenilen verimi vermesi açısından iyi bir Hosting türüdür. Bu sistemde bir sunucuda birden fazla alan adı barındırılabilir.

Co-Location Hosting Nedir?

Co-Location Hosting, bir web sunucusunu yüksek hızda internet erişimi, güvenlik, yedekleme ve teknik destek gibi hizmetleri sağlayabilecek bir Network Operasyon Merkezinde barındırmaktır.

Kiralık sunucudan farkı müşterinin hem yazılımı, hem de donanımı kontrol etmesidir. Co-location hizmeti alan bir makinaya müşterinin erişimi internet üzerinden bir kontrol paneli sayesinde sağlanır. Co-location hosting’lerde sunucu müşteri tarafından sağlanır. Günümüzde Co-location’lar server yazılımları müşteri tarafından sağlandığı gibi data center’larda uygun fiyata kiralamaktadırlar. Data center’lar Co-location’lara IP ve sürekli bağlantı sağlamak ile yükümlüdürler.

Reseller Hosting Nedir?

Reseller kelimesi tekrar pazarlayan anlamında algılanmalıdır. Hesap sahibi seçtiği sabit disk alanını ve bandwidth’i ayırıp tekrar web hosting olarak satışa çıkarabilir. Genellikle, “Reseller”lar web danışmanı, web geliştiricisi, web tasarımcısı veya sistem entegrasyon şirketidir.

Web hosting onlar için diğer host servisleri arasında ekstra bir hizmettir.
Web hosting resellerlar normalde web server hizmetlerine bakmakla veya diğer bakımla ilgili görevlerden sorumlu değildir, sadece web hosting servisini tedarik ederler. Herhangi bir teknik sorun çıktığında (server down ve erişim problemi gibi) sorumluluk reseller host’un sunulduğu, dedicated server’ın sahibine düşer.

makla veya diğer bakımla ilgili görevlerden sorumlu değildir, sadece web hosting servisini tedarik ederler. Herhangi bir teknik sorun çıktığında (server down ve erişim problemi gibi) sorumluluk reseller host’un sunulduğu, dedicated server’ın sahibine düşer.

Çoğunlukla, bir web hosting reseller’ı internette kendi web hosting firmasını kurarak yine kendi adı – markası altında web hosting paketleri satmaya başlayabilir. Web hosting satışı “GUI Control Panelleri” (Graphical User Interface) sayesinde çok kolaylaştı. Bazı reseller programları müşterilerine özel Kontrol Panelleri sunarken, büyük bir kısmıysa iyi bilinen popüler Kontrol panelleri sunarlar.

Dedicated Hosting Nedir?

Bir sunucunun tümüyle bir kullanıcı tarafından hosting amaçlı olarak kiralanmasına Dedicated Hosting denir. Genelde hosting için bir sunucuyu tümüyle kiralamanız gerekmez. Bir sunucunun bir bölümü siteniz için yeterlidir. Hosting şirketleri de zaten normal hosting paketlerini bu şekilde oluştururlar.  

Ancak bazı siteler performans gereksinimleri ve ziyaretçi yoğunluğu gibi nedenlerle bir server’ın bir bölümü ile yetinemezler ve bir sunucu hatta birkaç sunucu üzerinde barındırılırlar. Mesela toplistler, sayaç siteleri performansları için, mp3 siteleri ise kullandıkları band genişliği için tek bir sunucuda barındırılırlar.

Sitenizi tek bir server üzerinde barındırmak için bir Dedicated hosting paketi almanız gerekir. Bu hosting paketleri tabi ki alıştığınız hosting paketlerinden çok daha pahalıdır. Hosting siteleri birçok müşteriye bölerek aldıkları server ücretini Dedicated hosting paketinde tek müşteri olması nedeniyle tek müşteriden alırlar.  Ancak fiyat konusu sadece server’ın kendisi ile ilgili değil, server için verilen hizmet ile bağlantılı olarak da değişir.  Dedicated Hosting alırken dikkat edilmesi gereken ilk husus, sunucunun “Managed” olup olmamasıdır, yani sunucuyu size kiralayan hosting şirketi tarafından yönetilip yönetilmediğidir.

Eğer sunucu hosting şirketi tarafından yönetiliyor ve Server’ın bakımı bir sorun yaşaması durumunda bu sorunun çözülmesi, her türlü teknik desteğin sağlanması gibi hizmetler hosting şirketi tarafından gerçekleştiriliyorsa buna Managed Dedicated Hosting, kiraladığınız Server’aysa Managed Dedicated Server denir. Eğer Managed değilse sadece Dedicated Server denir. Eğer teknik bilginiz bir server’ı dışardan yönetmeye, server sorun yaşadığında veya çöktüğünde onu kurtarmak için yeterli işlemleri yapabilecek kadar iyi değilse Managed bir server almanızı tavsiye ederiz.

Virtual Hosting Nedir?

Virtual Hosting (Sanal Barındırma), Web sunucusunun bölümlere ayrılarak, her kısmın birbirinden bağlantısız, kiralık terminal (sunucu) gibi çalışmasına olanak sağlayan hosting türüdür. Bir alan adına birden fazla IP numarası atanabilir. Bu sistemi kullanmanın daha yaygın şeklini anlatmak istersek, birçok alan adının tek bir IP’ye atanabilmesine verilen addır. Buna “Sanal Barındırma / Sanal Ev Sahipliği” (Virtual Hosting) denir. Virtual Hosting’in, Shared Hosting’den farkı müşterisine sunucusu üzerinde çok daha fazla kontrol imkanı sağlamasıdır.

Sonuç

Bu konuda da Hosting türlerini tanıdık ve Virtual Server’ın ne işe yaradığını öğrendik. Konu içinde kullandığım resimler ilgili başlıkla birebir uyuşmuyor olabilir, onlar temsili resimler olarak konuyu zengin göstermek amacıyla eklenmişlerdir. Hosting ve Domain hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Benzer yazılar’ı size tavsiye edebilirim.