Php’de Include Kullanımı

Php’de Include Kullanımı

Php dosyasının içine başka bir Php dosyasını çağırmak için include kullanılabilir. Bu yazıda Php içinde include’u nasıl kullanacağımızı öğreneceğiz?

Bir Php dosyası içine başka bir Php dosyası çağırmak istiyorsak bunun için include kullanılır. Aynı olan ve değişmeyen kodların olduğu bölümleri include ile çağırabiliriz. Sizlere ilk önce include’un yazım biçimini göstereceğim.

// Include kullanım biçimleri

include 'dosya.php';
include ('dosya.php');

Include bu iki kullanım biçiminde yazılabilir. İki yazım biçimi de doğrudur. Hangisi kolayınıza geliyorsa onu kullanabilirsiniz. Ben örneklerimde ilk yazım biçimini kullanacağım.

Şimdi bunu bir örnekle pekiştirelim;

// kod1.php
echo 'Burada kod1 dosyasındaki kodlar işlenmekte';

Gördüğünüz gibi kod1 isminde bir dosya oluşturduk ve içine bir şeyler yazdık. Şimdi index.php dosyasını oluşturalım.

// index.php
include 'kod1.php';
echo 'Bunlarda devamı';

İki dosyayı da oluşturup index.php‘yi çalıştırırsak aşağıdaki gibi bir çıktı görürüz.

Burada kod1 dosyasındaki kodlar işlenmekte
Bunlarda devamı

İşte include dosyada bu şekilde kullanılır ve uygulanır. Php projelerimizde nasıl işe yarayacağını anlamak için şöyle bir proje düşünelim. arama input u olan bir kodumuz olduğunu düşünün. Bu Arama kodunu bir kaç sayfada kullandığımızı düşünün. Her seferinde bu kodları yazmak yerine arama.php isimli bir dosyaya bu kodları yazıp, istediğimiz sayfaya include edebiliriz. Böylece hem zamandan, hem de işten tasarruf etmiş oluruz.

Önemli Not: Eğer çağıracağınız dosya önemliyse include yerine require kullanmanız önerilir. Bunu ayarların bulunduğu bir php dosyasını çağırmak için kullanabiliriz. Require kullandığımızda eğer bir sorun çıkarsa PHP fatal error denen Ölümcül Hata uyarısı verir, Böylece hatanın nerde olduğunu daha çabuk buluruz. Aynı dosyayı include ile çağırırsak Fatal Error değil sadece uyarı verir.