Kira vergisi hesaplama nasıl yapılır? 2022 Kira beyannamesi

Kira vergisi hesaplama nasıl yapılır? 2022 Kira beyannamesi

Kira beyannamesi mart ayının gelmesi ile beraber yoğun ilgi görüyor. Yıl boyunca sağlanan kira geliri her yıl mart ayında beyan ediliyor.

Belirli tutarın altında elde edilmiş konut/işyeri kira gelirleri için bildirge verilmesi gerekmiyor. Peki, kira gelir vergisi hesaplama iyi mi yapılır? Kira beyannamesi ne vakit verilir?

Kira gelir vergisi hesaplama ekranı yoğun ilgi görüyor. Kira beyannamesi her sene mart ayında veriliyor. Mükelleflerin, 1 Ocak – 31 Aralık dönemine ilişik beyana doğal olarak gayrimenkul kapital iradı gelirleri için mart ayının 1 inci gününden son günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor.

Ne kadar vergi ödeneceği hesaplanırken kira gelirinden kural dışı ücreti (7 bin TL) ve giderler düşülebiliyor. 2022 için bu rakam 9500 tl olarak belirlenmekte ama bunun beyanı 2023 yılında olacak.

Kira Vergisi Nasıl Hesaplanır?

2021’de elde etmiş olduğu mesken kira geliri 7000 lirayı aşmayanlar bildiri vermeyecek. Beyanname vermeyen mülk sahipleri kira gelirleri için vergi de ödemeyecek. 7 bin liranın üstünde konut kira geliri olanlar, mart ayı içinde bildiri verecek. Kişi başı elde edilen mesken kira geliri 7 bin lirayı geçmiyorsa hissedarlarda beyanname vermez.

Konut kira geliri paydaş başına 7 bin lirayı geçmiş olduğu andan itibaren, her bir paydaş ayrı ayrı 7 bin liralık istisnayı vergi hesabında gelirinden düşebiliyor. Bir şahıs, birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde, kira gelirleri toplamına bir kez (7 bin lira) istisna uygulanabilir.

Kira Vergisi Beyannamesi Ne Zaman Verilir?

Mükellefler 1 Ocak – 31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için MART ayının 1 inci gününden son günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerekir.

Beyanname verme süresinin son günü resmi tatil gününe denk geliyorsa tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebilir.

Kira Vergisini Azaltan Nedenler

Ne kadar vergi ödeneceği hesaplanırken kira gelirinden istisna ücreti (2021 yılı için 7.000 TL) ve giderler düşülebilir. (Bunun dışında; bağışlar, öğrenim, sıhhat, sigorta harcamaları da gelirden indirilebilir.)

Geriye kalan tutar üzerinden vergi hesabı (Yüzde 15’ten, yüzde 40’a varan oranlarda) yapılır. İki değişik gider yöntemi var;

belgesiz götürü gider ve belgeli reel gider.

Götürü giderin avantajı herhangi bir belgeye ihtiyaç duyulmaksızın doğrudan yüzde 15 oranında hesaplanan tutar, kira hasılatından düşülebilir. Götürü masraf yöntemini seçenler, iki yıl bu yöntemden vazgeçemiyorlar. Gerçek gider yönteminde ise (yüzde 15’lik sınıra doğal olarak olmaksızın) belgeli giderler kira hasılatından düşülebilir.

Gerçek gider yönteminde; laf konusu belgelerin beş sene boyunca saklanması gerekiyor. Olası vergi incelemesinde; yetkililere bu belgelerin gösterilmesi gerekiyor. Ayrı ayrı veya birlikte elde etmiş olduğu ücret, MSİ, GMSİ ile diğer hasılat ve iratlarının ücreti senelik 190 bin lirayı aşanlar 7 bin liralık istisnadan yararlanamıyor.