Hamilelikten Korunma Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Uygulanır?

Hamilelikten Korunma Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Uygulanır?

Hamilelikten Korunma Yöntemleri hakkında aklınızda sorular varsa bu yolları size bu yazı altında bunları göstermeye çalışacağız.

Bu yazıda hamilelikten korunma yöntemleri ni 3 başlık altında inceleyeceğiz. Kolaydan zora olarak sıralarsak Bariyer Yöntemi, Hormonal Yöntem ve Kısırlaştırma dır. Şimdi bu yöntemleri sırasıyla alt dallarını açarak inceleyelim.

Hamilelikten Korunma Yöntemleri: Bariyer Yöntemleri

Bu yöntemlerde spermin rahim içine gitmesi önlenir, böylece hamile kalınmaz.

Kondom (Prezervatif)

Erkekler tarafından kullanılmak üzere bir çeşit lastikten yapılmış çok ince ve esnek bir kılıftır. En çok kullanılan korunma yöntemlerinden biridir.

Her cinsel ilişki için YENİ, KULLANILMAMIŞ BİR KILIF kullanılır. Kılıf sertleşmiş erkeklik organına, kadının vajinasına HİÇ TEMAS ETMEDEN ÖNCE takılır. Boşalma sonrası organ gevşemeden çıkartılmalıdır. CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLARDAN (HIV/AIDS, HEPATİT-B, FRENGİ, BEL  SOĞUKLUĞU, KLAMİDYA GİBİ) KORUR.

Kadın Kondomu

Poliüretandan yapılmış ince bir halka şeklinde olup vajinanın içine yerleştirilir. Tüm vajina iç duvarını ve rahim ağzını örter.

Kullanışlı değildir. Cinsel ilişki sırasında, meni içindeki spermlerin kadının vajinasına dökülmesini engeller.

Her cinsel ilişkide yeni bir kadın kondomu kullanılmalıdır.

CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLARDAN (HIV/AIDS, HEPATİT-B, FRENGİ, BEL  SOĞUKLUĞU, KLAMİDYA GİBİ) KORUR.

Spermisitler (Sperm Yok Ediciler)

Jel ,köpük veya fitil şeklinde olup spermleri öldürerek gebeliği engellemektedirler. Doğru kullanıldığında oldukça etkilidir. Her cinsel ilişki için uygulama tekrarlanmalıdır. Bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruyucudur.

Diyafram

İnce lastikten yapılmış, rahim ağzını örten kubbe şeklinde bir araçtır. Esnek halka şeklinde  olup spermisidler ile birlikte kullanılmaktadırlar. Rahim ağzını  kapatır. İlişkiden 3 saat önce yerleştirilmelidir ve ilişkiden en erken altı saat sonra çıkarılır.

Spiral

İçinde hormon veya  bakır içeren plastikten yapılmış bir maddedir. Doktor tarafından yerleştirilir. Spermin geçişini engellemez. Döllenen yumurtanın rahim içine yerleşmesini engeller.

Hamilelikten Korunma Yöntemleri Hormonal Yöntemler

Yumurtlamayı engelleyerek,servikal mukusu kalınlaştırarak  veya endometriyumun (rahim içi dokusu) yapısını bozarak gebeliği engellemektedirler.

Doğum Kontrol Hapı

Her gün düzenli alınması gerekir. Kadında yumurtlama ve döllenmeyi engeller. Doğru kullanıldığında çok etkilidir.  Adetin ilk beş günü içinde, tercihen ilk günü alınmaya başlanmalıdır.

Adet öncesi gerginliği ve adet sancılarını önler. Rahim ve yumurtalık kanserlerine karşı koruyucudur. Adet kanamalarının miktarını azalttığından bu nedenle oluşabilecek kansızlığa karşı koruyucu etkileri vardır.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan (HIV/AIDS, hepatit-B, frengi, bel soğukluğu, klamidya gibi) korumaz.

Aylık İğne

Ayda bir düzenli olarak kalçadan yapılırlar. Östrojen ve progesteron içerirler. Yumurtlama ve döllenmeyi engeller. Adetin ilk yedi günü içinde tercihen ilk günü uygulanır. 35 yaş üstünde ve sigara içen kadınlar sigarayı bıraktıklarında kullanabilirler.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan (HIV/AIDS, hepatit-B, frengi, bel soğukluğu, klamidya gibi) korumaz.

Üç Aylık İğne

Düzenli olarak 3 ayda bir kalçadan enjeksiyon şeklinde yapılırlar. Sadece progesteron içerirler. Diğer özellikleri Aylık İğne ile aynıdır. Ek olarak Ara kanamaları olabilir ve uzun kullanıldığında kullanım sırasında adet görülmeyebilir.  İğneler kesildikten sonra, tekrar gebe kalmak, ortalama dokuz ay gecikebilir.

Deri Altı Kapsülleri

Kolun iç kısmına yerleştirilen ve kibrit çöpü büyüklüğünde silikon çubuklardır. Türüne göre 3 ya da 5 yıl boyunca progesteron salgılayıp gebeliğe engel olmaktadırlar. Çok etkilidir. 

Gebelik şüphesi olmayan herhangi bir günde, tercihen adetin ilk yedi günü içinde uygulanır. Adet kanaması miktarında azalma, ara kanamalar ve lekelenmeye neden olabilir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korumaz.

Doğum kontrol bantları

Doğum kontrol hapları gibi etki gösterir. Cilde yapıştırılıp 3 hafta sonra çıkartılır. 1 hafta ara verilir. Bu arada  adet olunur. Aynı döngü devam ettirilir. Ülkemizde yoktur. Hormon içerir.

Hamilelikten Korunma Yöntemleri Kısırlaştırma Yöntemleri

Bu yöntemlere Sterilizasyon da denir. Erkek ve Bayana uygulanan yöntemlerdir. Geri dönüşü yoktur.

Kadında Tüplerin Bağlanması

Artık çocuk istemeyen çiftlerde, kadınların yumurtalık kanallarının / tüplerin ameliyatla bağlanmasıdır. (Tüp Ligasyonu) Doğum sonrası veya istenildiği zaman laparoskopi yada açık ameliyat ile tüpler  bağlanarak sperm geçişi engellenir.

Tüp ligasyonu olarak da isimlendirilirSezaryen sırasında da uygulanabilir.

Gebelik şüphesi olmayan herhangi bir zamanda, kadın evli ise kendisinin ve eşinin yazılı onayı ile yapılır. Cinsel arzu, yeterlilik ve doyumda, adet kanamalarında hiçbir değişikliğe yol açmaz.

Erkekte Kanalların Bağlanması

Artık çocuk istemeyen çiftlerde, erkeklerin tohum (sperm) kanallarının bağlanmasıdır. (Vazektomi) Kadınlarınki ile aynı özelliklere sahiptir.

Bunun dışında Koruyuculuğun başlaması hemen gerçekleşmez. İlk 20 boşalmada ya da yaklaşık 3 ay süreyle kondom (prezervatif, kılıf) gibi ek bir yöntem kullanılmalıdır. Çok etkilidir. Evli ise eşinin yazılı onayı gereklidir.

Bu konu kaynak bilgiler okunarak ve diğer kaynaklar araştırılarak yazılmıştır. Umarım herkes için açıklayıcı ve işe yarar olmuştur. Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle.