Doğum Yardımı Dilekçesi Örneği Nasıl Doldurulur?

Doğum yardımı almak isteyenler doğum yardımı dilekçesini nasıl doldurmalıdır.
Doğum yardımı dilekçesi örneğine hemen aşağıdan ulaşabilir ve doldurabilirsiniz. Eğer nasıl dolduracağınızı bilmiyorsanız, bu yazıyı okumaya devam edin.
Anlattığım bu dilekçe ve başvuru Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan yardım parası için dilekçe örneğidir. Diğer alınan paralar varsa onlar için farklı yol ve yöntemler olabilir.
Dilekçenin Yazılacağı Makam Kimdir?
Doğum yardımı dilekçesi Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yazılır. Hangi ilde oturuyorsanız o ilin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne atfen yazılır.
Örneğin bu resimde Valiliği yazan yerin yanına İstanbul‘da oturuyorsak İstanbul yazmamız gerekir.
Dilekçe’de bulunan Başvuru tarih ve No: yazan yerine yanına bir şey yazmayın. Burayı dilekçeyi verdiğiniz yerdeki memur dolduracaktır. Burada ÖNEMLİ olan buraya yazılan Tarih ve No yu sizin bir yere not etmeniz gereklidir.
Dilekçeyi Nereye Vermem Gerekir?
Kamu personeli olarak çalışanlar bu dilekçeyi çalıştıkları kuruma teslim edebilir.
Bunun dışında kalan herkes doğum yardımı dilekçesini bulundukları ilde yer alan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvurarak teslim etmelidirler.
Doğum Yardımı Dilekçesinin Doldurulması
Bu bölüm en önemli bölümdür. Buradaki bilgiler doğru ve eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Her bölümü başındaki rakamı yazarak aşağıda açıklayacağım.
- Başvuru Yapan kişinin adı soyadı buraya yazılır. Eğer başvuruyu anne (yani doğum yapan kişi) yapıyorsa onun adı soyadı, eğer baba (Eşi) yapıyorsa onun adı soyadı yazılmalıdır. ÖNEMLİ: Baba başvuru yapsa bile yardım parası annenin hesabına yatacaktır.
- Başvuru Sahibi kimse onun TC kimlik numarası bu alana yazılmalıdır.
- Doğum yapan kişinin Adı Soyadı bu bölüme yazılmalıdır.
- Doğum yapan kişinin TC kimlik numarası bu alana yazılmalıdır.
- Yeni doğan çocuk veya çocukların (ikiz gibi) kimliklerinde yazan TC kimlik numarası veya numaraları bu bölüme yazılır. Eğer çocuklar ikiz yani birden fazla ise TC kimlik nolarının arasına tire ( – ) koyularak ilgili alana yanyana yazılır.
- Yeni doğan çocuk veya çocukların babasının TC kimlik numarası bu alana yazılır.
- Daha önce doğan bütün çocuklarınızın TC Kimlik Numaraları birden fazlaysa aralarına tire ( – ) koyularak bu bölüme yazılmalıdır.
- Doğum yapan kişi kamu çalışanı ise Evet değilse Hayır ın yanındaki bölüme X koyulmalıdır. Kamuda taşeron olarak çalışanlar bu bölüme Hayır demelidir.
- Çocuğun babası kamu çalışanı ise bu bölüm Evet olarak işaretlenmelidir.
- 8. ve 9. maddelerden biri veya birden fazlasına evet demişseniz, 10. maddeyi doldurmanız gereklidir. Bu şıktaki bilgileri çalıştığınız kamu kurumuna onaylatmanız gerekecektir.
Not: Eğer kamu doğum yapan kişi veya eşi kamu işçisi değilse bu bölümlere hayır diyerek geçilir ve 10. şık hakkında birşey yapmanız gerekmez.
Başvuru Yapan Kişinin Bilgileri
Bu dilekçenin başında 1. şıkta başvuru sahibi olarak kimi yazmışsak onun Adı soyadı, Adresi, telefon numarası yazılacak ve imza bölümüne o kişinin imza atması gereklidir.
Tarih bölümüne dilekçeyi vereceğiniz günün tarihini yazabilirsiniz.
Yukarıda yer alan dilekçeyi doldurduktan sonra yaşadığınız ildeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne, memur çalışanlar ise çalıştıkları kamu kurumlarına teslim etmelidir.
Başvuru yapan baba (eşi) olsa bile yardım parası PTT aracılığı ile annenin üzerine yatacaktır.
Anne (Doğum yapan) kimlik belgesi ile birlikte PTT ye giderek para yardımını çekebilir.
Bir cevap yazın