1 Haftalık Gebelik: Hafta Hafta Gebelik

Bu yazı dizisinde gebelikte yaşananlara bildiğimiz kadarıyla değineceğiz. 1 haftalık gebelik süresince yaşananları öğrenelim.
Hamileliğin ilk haftasında yani 1 haftalık gebelik süresince sizleri nelerin beklediğini merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.
BBu dönemde sizin ve vücudunuzun nasıl bir değişim yaşayacağını ve olası gelişmelere değineceğiz.
Hamileliğin Birinci Haftası
Hamileliğinizin ilk haftası 9 aylık uzun maratonun ilk adımlarının atıldığı hafta oluyor. Bir şeyler oluyor ama bunlar ne dediğiniz süreçtir.
1 Haftalık Gebelik (Hamilelik) Nasıl Anlaşılır?
Gebeliğin ilk haftasında sanırım en önemli şey gebe olduğunuzu anlamaktır. İlk hafta yaşanan şikayetlerin başında yorgunluk hissi gelir.
Vücut durmadan çalıştığı için bu yorgunluk yaşanıyor. Bebeğin anne karnında gelişimi kusursuz olarak tamamlansın diye vücut normalden fazla çalışır ve kişi yorgun olur.
Bebeğinizin yaşam destek sistemi olan plasentayı yapmakla meşgul olan bir bedene sahipsiniz. Bu haftada metabolizmanız hızlı şekilde değişir ve kan şekeri ile tansiyon düşer bunun sonucu yorgunluk ortaya çıkar.
Bazı gebelerde göğüslerde oluşan hassasiyette oldukça normaldir. Hatta bu hassasiyet uykunuzu bile etkileyebilir.
Rahim büyümeye başladıkça, mesanenize basınç yapar. Bu gece boyunca tuvalete fazlasıyla kalkmanıza neden olabilir. Bu durum hamilelik boyunca devam edebilir.
Bu dönemde bazı mide bulantıları da olabilir. Sonuçta bir bebek doğurma mucizesi öyle kolay bir mucize değildir.
1 Haftalık Gebelik Süresinde Vücudumuzda Neler Olur?
Gebelik son adet döneminizin ilk günü olarak baz alınır. Yani aslında Gebeliğin 1. ayı adet döngünüz ile başlar. Gebeliğinizin ilk günü aslında son adetinizin de ilk günüdür.
Gebe kaldığınız andan itibaren rahim oldukça dikkat çekici bir metamorfoz geçirmeye başlar. Hamile olmadan önce rahim ağırlığınız ortalama 70 gramdır, doğum yapmaya hazır olduğunuzda ise bu ağırlık 1,100 gramdan bile fazla olabilir.
Dikkat etmeniz gereken Hususlar
Hamilelikle ilgili bazı şeylerden uzak durmanız gerekir. Mesela Kahve ile aranıza belli bir mesafe koymanız gerekir. Alkol, Sigara, Uyuşturucu vb. gibi zararlı alışkanlıkları sanırım söylememe bile gerek yok.
Sauna ve solaryum gibi vücut ısınızı yükseltecek aktivitelerden kaçının.
Bu dönemde doktorunuza danışarak hamilelik döneminde yapılan sporları yapabilir ve yiyeceğiniz şeyleri ona göre şekillendirebilirsiniz.
1,5 Aylık Gebelik Dönemi Hakkında Önemli Bilgiler
Aslında gebeliğin ilk haftasında bebek henüz rahminize düşmemiştir. Yukarıda da dediğimiz gibi hamilelik bebeğin rahme düşmesi ile değil son adet döneminin ilk günü ile başlar. Yani sperm yoktur.
1. Hafta
İlk haftada sol veya sağ yumurtalığınızda bir yumurta hücresi oluşarak gelişmeye başlar. Hamilelik 40 haftalık bir süreçtir.
2. Hafta
2. hafta yumurtalığınızda oluşan yumurta hücresinin büyümesi hızlanır ve folikül denilen bir keseciğin oluşması ile devam eder. Yumurta folikül keseceğinin içinde gelişmeye devam eder, folikül çeperleri çatlamaya başlar ve yumurta döllenmeye hazır hâle gelir.
Bu dönemde henüz bebeğiniz oluşmasa da sağlıklı bir bebeğe ve gebeliğe sahip olmak için beslenme ve yaşam tarzınızı değiştirmeniz gerekir.
Folik asit almaya ve omega-3 içeren besinleri tüketmeye başlamanızda yarar vardır.
3. Hafta
2. haftanın ortasında döllenmeye uygun hale gelen yumurta hücresi, 3. hafta ortasında sperm hücreleri ile karşılaşarak embriyo hâlini alır.
İşte bebeğiniz tam bu andan sonra hücresel bazda oluşmaya başlayarak rahminize doğru hareket eder ve bu haftanın sonunda rahminizdeki yerini alır.
4. Hafta
Rahminizin içinde olan embriyo, 4. haftaya geldiğimizde gelişimini tamamlayabileceği sağlam bir yer aramaya başlar ve rahim içine tutunmaya çalışır. Bu dönemde ufak kılcak damar kanamaları oluşabilir.
5. Hafta
Bu haftaya gelene kadar hamile olduğunuzu anlamamış olabilirsiniz. Bu haftada rahminizde elma çekirdeği büyüklüğünde bir fetüs vardır.
Regl döngüsünün tamamlanması tam olarak bu haftaya denk gelir. Çünkü normal şartlarda Regl döngüsü 28 gündür.
Hamilelik tespiti için gerekli olan ve hamile vücudunun salgıladığı Beta HCG hormonu yardımıyla hamilelik tespit edilir. Bundan sonra doktorunuzdan randevu almak en iyi seçenek olacaktır.
Bir cevap yazın